Hvor mye mosjon trenger valpen?

Valpen er endelig i hus og familien har hørt hvor viktig det er med regelmessig mosjon for hunden og gleder seg til lange turer i skogen. Det kan også være fristende å gå lange turer for å få brukt opp den tilsynelatende utømmelige energien valpen har. Men hvor mye mosjon trenger egentlig en valp?

En liten valp bør ikke gås lange turer med. Skjelettet er ikke ferdig utviklet, og lange, ensformige tråkketurer kan rett og slett føre til skade. Hos valper har de lange knoklene vekstsoner (epifyseskiver) i endene som består av brusk. Denne brusken danner nytt vev slik at knoklene vokser i lengden. Skade på denne brusken kan føre til at de skadede cellene vokser saktere eller slutter å vokse mens de uskadede cellene vil fortsette å vokse. Det vil føre til ujevn vekst og potensielle problemer senere i livet. Tib_fib_growth_platesValper er også spesielt sårbare for skader fordi de mangler koordinasjon og har lite muskelstyrke. Ettersom valpen utvikler seg vil disse vekstsonene gradvis bli hardere og til slutt omdannes til bein. Når dette skjer varierer ut i fra størrelse og rase, hos en chihuahua vil vekstsonene lukke seg raskere enn hos en grand danois. Generelt skjer mesteparten av lengdeveksten når hunden er mellom 3 og 6 måneder. Deretter avtar veksten og når hunden er mellom 10 og 18 måneder gammel vil vekstsonene ha lukket seg. Før dette er skjelettet sårbart for skader og man bør unngå aktiviteter som medfører stor belastning på skjelettet som f.eks lange turer på hardt underlag (som asfalt) og agility. Aktiviteter som medfører raske vendinger og bråstopp som f.eks. ball- og pinnekasting medfører også veldig stor belastning på skjelettet og bør unngås (i tillegg øker det stresset hos hunden veldig). Man bør heller ikke la valpen hoppe ned fra steder den ikke kommer seg opp ved egen hjelp.

Så hva kan man gjøre med valpen? Det er veldig fint å ta med seg valpen i skogen, man kan sette seg ned eller gå sakte og la den utforske på egen hånd. Der er det passende utfordringer for en liten valp og det er fint for å utvikle muskler, skjelett og koordinasjon. Forskning tyder også på at mosjon ute i moderat ulendt terreng er gunstig i forebygging av hofteleddsdysplasi (HD). rottweiler-1535950_1920

Vil man gå en lengre tur kan man bære valpen eller ha med en sekk den kan sitte i når den ikke orker mer. Det er viktig å huske på at en valp er programmert til å følge flokken sin, den klarer seg ikke alene, så noen valper vil ikke vise at de har fått nok før de er helt utslitt. Man kan også ta med seg valpen til nye steder så den får utforske, f.eks. utenfor et kjøpesenter etter stengetid, i naboens garasje eller i en park. La den oppleve nye miljøer og situasjoner i korte økter.

Jamnik_Dchshund_puppies

Å finne en lekekamerat på samme alder og størrelse er også fint for valpen. De bør ikke leke sammen hver dag, men det er veldig fint å ha en lekekamerat man kan møte jevnlig. En voksen, fornuftig hund er også gull verdt for å vise valpen høflig hundeoppførsel.

Alt bør foregå i så korte økter at valpen ikke blir oversliten. 10-15 minutter er nok for en liten valp. Dette økes naturlig etterhvert som valpen vokser. En god tommerfingerregel er 5 minutters aktivitet pr måned valpen er, det vil si 15 minutter for en valp på 3 måneder og 20 minutter for en på 4 måneder osv. Men hunder er individer, så det er bare en veiledning. Gradvis økning til det aktivitetsnivået man synes er greit å ha når hunden er voksen gjør at valpen får utvikle seg naturlig både fysisk og psykisk. I tillegg minsker man sjansen for skader og problemer senere i livet.

Hvis valpen etter en aktivitet ikke klarer å roe seg, biter, knurrer og er “umulig” har trolig aktiviteten vært altfor mye for den. Summen av aktiviteter en dag kan også totalt bli for mye selv om de ikke hadde vært det hver for seg. Hvis det har vært mye som har skjedd i valpens liv en dag kan det være greit å legge inn en eller to “hviledager” uten nye inntrykk sånn at valpen får hentet seg inn igjen.

Valpen trenger å få bruke kroppen sin, det er viktig at den utvikler muskler og skjelett og lærer seg kroppskontroll og koordinasjon. Moderasjon er nøkkelen, la valpen utvikle seg i sitt eget tempo. Den blir tidsnok en voksen hund som kan være med på lengre turer. Så lenge den har fått utvikle seg gradvis uten for store påkjenninger på kroppen som liten er det større sjanse for at den unngår skader som kan sette begrensninger senere i livet.

 

 

Kilder:
The UK Kennel Club
Randi I. Krontveit – Canine hip dysplasia in a prospective cohort study
D. J. F. von Pfeil dr. med. vet./C. E. DeCamp – The epiphysial plate – physiology, anatomy and trauma

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: