Hundens 5 om dagen

Det er ikke bare vi mennesker som bør få våre 5 om dagen, det bør hunder også, om enn i en litt annen variant. Hundens 5 om dagen er aktiviteter hundens dagligliv bør inneholde for at den skal ha det bra fysisk, mentalt og sosialt. Flere adferdsproblemer har sine røtter i at hunden ikke får den stimulansen den trenger.

Så hva er 5 om dagen?

  1. Tur/mosjon
  2. Søk/nesearbeid
  3. Kroppsbeherskelse
  4. Samarbeid/kontakt
  5. Hjernetrim/problemløsing

Tur/mosjon. Alle friske hunder trenger fysisk mosjon. Det er individuelle og rasemessige forskjeller på hvor mye hver hund trenger, for voksne hunder er det stort sett nok med rundt en time hovedtur daglig, gjerne med lengre turer innimellom. Det er viktig å variere turene, alt fra sakte rusleturer på steder med interessante lukter, få løpe løs i skogen, kløvturer, turer med andre hunder (både i bånd og løs) til å kanskje svømme eller leke i vann.

I Norge er vi generelt flinkere til å gi hundene fysisk mosjon enn aktiviteter på de neste punktene. Disse kan vi med fordel gi hundene mer av. Det går også an å gjøre dette til en del av turen, det vil også gjøre turene mer interessante for både hunden og deg. Det går også selvfølgelig an å gjøre det utenom turene. For syke eller gamle hunder som ikke kan gå så langt eller orker så lange turer, vil dette være ekstra viktig.

sunset-743429_960_720

Søk/nesearbeid. Å få jobbe med nesen er noe de fleste hunder synes er veldig morsomt. Det er noe alle hunder kan gjøre, og er en av de tingene som er best for å gjøre hunden mentalt sliten. En av de enkleste måtene å gjøre dette på er å strø godbiter utover plenen som hunden kan søke etter. Du kan også gjemme gjenstander. Hunden kan søke etter godbiter eller gjenstander både ute og inne, i hagen, i skogen, i trestammer, i møbler. Bare fantasien setter grenser! Andre søksøvelser kan være forskjellige sporøvelser og luktdiskriminering.

hundekurs 24-25.10.15 038

Kroppsbeherskelse. Å ha kontroll på kroppen sin er viktig for hundens selvtillit og mestringsfølelse. For å få økt kroppsbeherskelse kan du få hunden til å klatre over ting, krype under, balansere på ting, hoppe over ting og lignende. Bruk ting i omgivelsene, som veltede trær, trerøtter, benker, en mur, steiner og andre egnede ting. Det er viktig at det er ting hunden kan mestre, og at den ikke utsettes for fare eller ting som kan skade den. Det skal være gøy for hunden! Å få bevege seg fritt i ulendt terreng er også veldig fint for hunden. Å lære seg kroppsbeherskelse er særlig viktig for hunder under oppveksten.

pexels-photo-289430

Samarbeid/kontakt. For å få et best mulig forhold til hunden er det viktig å gjøre ting sammen. Det kan for eksempel være å lære inn nye triks (både nyttige og unyttige), spille spesielle hundespill sammen, nesearbeid som krever samarbeid eller undersøke ting sammen. Mulighetene er mange! Alt som krever samarbeid mellom eier og hund er positivt. Jo mer du og hunden gjør av hyggelige ting sammen, jo tettere bånd vil dere få.

Dogs Attention Hundesport Wait Competition Fun

Hjernetrim/problemløsing. Det er viktig at hunden får løse problemer på egenhånd uten menneskelig innblanding. Det er fint å la hunden løse problemer som naturlig dukker opp, som for eksempel å la den finne ut hvordan den går på riktig side av en lyktestolpe når den går i bånd. En annen måte å la hunden bruke hjernen på er ved å lære den nye ting, f.eks. triks. Det finnes også spill for hunder i forskjellige vanskelighetsgrader. Det går også an å lage små utfordringer for hunden, for eksempel knyte et snøre til en godbit og legge den under en bokhylle med snøret stikkende ut og la hunden finne ut hvordan den skal få tak i den. Også her er det mange muligheter. Det er viktig at det ikke blir for vanskelig for hunden, noe av poenget er at det skal gi den følelse av mestring samtidig som den må tenke. Det er viktig for selvtilliten at hunden får løse problemene på egenhånd, selv om det kan være fristende å hjelpe den. Hvis ikke kan man få en hund som mister troen på at den klarer å løse utfordringer selv og det kan føre til problemer på andre områder.

Play Pet Animal Chess Goldendoodle Dog Hybrid

Hunder trenger selvfølgelig fysisk mosjon, men mange kan nok bli flinkere til å gi den mentale utfordringer også. Det er individuelle og rasemessige forskjeller hvor mye hver hund trenger, noen trenger mer fysisk mosjon og andre vil ha det bedre med mer mentale utfordringer. Uansett vil hunden ha det bedre med en kombinasjon av forskjellige aktiviteter.

Det trenger heller ikke være så vanskelig å få til. Å kombinere punkt 2-5 med den daglige turen trenger ikke ta lenger tid enn vanlig. Å legge inn forskjellige aktiviteter på turen, vil gjøre den mer interessant for begge. Det er ikke nødvendig å gjøre alle punktene hver dag, men hverdagen til hunden kan med fordel inneholde alle fem i løpet av uken. Finn ut hva du og hunden trives med og ha det gøy sammen! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: