Hunder og søvn

Hunder trenger mye søvn. De sover mye mer enn oss mennesker. Friske, voksne hunder sover gjerne rundt 16 timer i døgnet, valper opp til 20 timer. En gammel hund har også gjerne økt søvnbehov. 

Cute-Beagle-HQ-1920x1200Hunder har såkalt polyfasisk søvn, det vil si at de ikke sover sammenhengende som oss mennesker, men våkner flere ganger. Dette er helt normalt. Hunder regulerer kroppstemperatur ved å variere underlag og det er derfor viktig at de har flere valgmuligheter (f.eks. sofa, hundeseng, tepper, gulv). Et lukket bur er derfor ikke egnet som oppholdssted for hunden. Mattilsynet setter også krav til burbruk:

Oppholdsrom/-sted og bruk av bur

Området hvor hunden oppholder seg skal være minst så stort at hunden med god klaring kan stå oppreist, snu seg rundt, ligge i naturlig stilling, strekke seg, endre liggestilling og regulere temperaturen ved å legge seg ned på ulike steder. Det skal også være plass til vannskål. Dette vil for mange raser utelukke bruk av «standard kjøpebur». Bruk av lukkede bur legger store begrensninger på hundens bevegelsesmuligheter og er dermed ikke egnet som primæroppholdssted.

Kilde: Mattilsynets tilsynsveileder for hund, side 7

Hunder er også sosiale sovere. De foretrekker å sove i nærheten av andre, enten mennesker og/eller andre hunder. Det er derfor viktig at hunden får mulighet til det. Det beste er om den får sove på soverommet sammen med menneskene sine om natten. Hvis det ikke er ønskelig eller mulig går det kanskje an å ha døra åpen med en grind i døråpningen? Å sove sammen med andre gjør at hunden får den dype søvnen som er så viktig for helsen. Det gjør at hunden kan slappe ordentlig av, fordi man i en flokk er flere som kan bytte på å passe på at det er trygt.

20151108_233106-1Hunden bør også ha sin helt egen plass, f.eks. en hundeseng der den får være i fred for forstyrrelser. Det er fint hvis den står i nærheten av der familien oppholder seg mest, men allikevel står skjermet, f.eks i en stille krok i stuen. Dette er spesielt viktig i travle familier! Det er viktig at alle er inneforstått med at hvis hunden ligger der skal ingen forstyrre den. Hunder foretrekker ofte å ligge opphøyd, så hvis de ikke har tilgang til sofaen, er det veldig fint om de har en egen seng som tilfredsstiller dette behovet. Det er også viktig at liggeplassen gir de mulighet til å strekke seg helt ut. Dette for å få den viktige REM-søvnen.

Liggeplass/hundehus

Hunden skal ha tilgang på en bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass med et mykt liggeunderlag som gir tilstrekkelig beskyttelse og komfort. Hvert enkelt individ skal ha tilgang til egen liggeplass. Med liggeplass menes plassen der hunden legger seg ned for å hvile (seng, teppe, madrass el.lign.). Liggeplassen skal være stor nok til at hunden kan ligge i naturlig stilling og underlaget skal tilpasses hundens behov. Underlag skal være tilstrekkelig tykt og godt nok polstret til at hunden ligger komfortabelt. Det er ikke nødvendig med en spesiell hundeseng, men for en tung hunderase vil f.eks. et tynt teppe ikke være tilstrekkelig.

Kilde: Mattilsynets veileder for hund, side 8

Selv om hunder er sosiale, hender det at de vil ha litt ro og fred. Av og til velger de å trekke seg tilbake til et roligere sted i huset. Dette bør de også ha mulighet til.

Trygg søvn av god kvalitet er viktig for god helse hos hunden. Vi vet vel alle hvor viktig god søvn er for hvordan vi har det?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: