Fryktperioder

Har den vennlige, tøffe, sosiale hunden din plutselig blitt redd naboens søppelkasse, bjeffer på onkelen din eller nekter å gå opp trappa hjemme? Er den plutselig redd for noe som var helt greit for to dager siden? Det kan hende den går igjennom en fryktperiode. Dette er forbigående faser som hunder går igjennom i oppveksten, men de vil ha individuelle variasjoner i intensitet. De er en del av de forskjellige utviklingsfasene til hunden. Fryktperioder varer gjerne alt fra et par dager til ca 2 uker. 

face-of-jack-russell-puppy

 

Fryktperioder har gjerne en sammenheng med store forandringer i hundens fysiske og mentale utvikling. Det er individuelle forskjeller i når de forekommer, men grovt sett forekommer de rundt disse tidspunktene i hundens utvikling:

•Den første fryktperioden forekommer gjerne når hunden er 7-8 uker. I denne alderen møter gjerne valpen på mange nye opplevelser. Valpen finner ut at verden er større enn mamma, søsken og det umiddelbare miljøet rundt. Dette kan være ganske skummelt!

•Den andre fryktperioden er når hunden er rundt 4,5 mnd gammel. I denne perioden mister hunden “valpelisensen”, den går fra å være valp til unghund. Den skal nå i økende grad lære seg sosiale spilleregler.

•Den tredje fryktperioden forekommer gjerne når hunden er mellom 8 og 10 mnd gammel. Dette er perioden hunden kommer i puberteten, med store hormonelle forandringer, fysisk og mental vekst og seksuell modning.

9348710699_04ac92dc55_b

Så hvordan kan vi på best mulig måte takle disse periodene? Først og fremst ved å støtte hunden gjennom disse periodene uten å gjøre for mye ut av det. La hunden få så god tid den trenger på å nærme seg, helst på egen hånd, det den er redd for. Om det er 1 minutt eller en halvtime er det uansett en god investering. Vær rolig selv, ikke lag en “big deal” ut av det, det kan virke mot sin hensikt. Og for all del; ikke bruk streng stemme og kommandoer, det vil bare forsterke hundens oppfatning av at det er noe å frykte. Hvis hunden plutselig er redd for naboens hagenisse, går det kanskje an å gå en annen vei akkurat i denne perioden?

 

Dette er veldig sensitive perioder, så det er viktig å unngå ting som kan skremme hunden, det kan skape store fryktproblemer senere. I disse periodene er det derfor veldig viktig å ikke utsette hunden for store forandringer. Det er lurt å utsette å begynne på kurs, oppleve nye miljøer, sette hunden på kennel eller andre ting som er krevende for den.

Det viktigste er tålmodighet. Fryktperioden er nettopp det, en periode. Det er en naturlig del av hundens utvikling. Før du vet ordet av det er hunden sitt gamle jeg igjen! 

(Hvis det ikke er noen åpenbar grunn til at hunden har forandret seg og det ikke går over, kan det være lurt å kontakte veterinær. Sykdom og/eller smerter kan vise seg som engstelse og stress. Hvis hunden nettopp har vært igjennom en traumatisk hendelse, en periode med mye stress eller store omveltninger i livet, og det ikke går over innen rimelig tid, kan man vurdere å ta kontakt med en adferdspesialist.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: